Carie. Un problema da donne?
Non bastavano i dolori del parto, i fatidici 5 giorni al mese e le frustranti diete, anche i dentisti hanno cattive notizie per le signore.
Tko je vodeći neprijatelj naših zubi? Slatke delicije na samom su vrhu piramide, ali varate se ako mislite da su one vodeći neprijatelj.
Takav neprijatelj dolazi bez imena nego se krije u količini koju konzumiramo.
Prekomjerni unos jedne te iste namirnice zapravo je odgovor na sve naše muke.
Sukladno podneblju u kojem živimo, složili smo namirnice, točnije spisak namirnica iz svakodnevne upotrebe za koje bi trebalo obratiti pozornost kada i kako ih konzumiramo.
Ako ste oduvijek izbjegavali crno vino zbog straha od mrlja na zubima, prevarili ste se.
Istraživanja su pokazala da uživanje u bijelom vinu, šteti zubnoj caklini više nego li je to slučaj s crnim vinom.
U bijelom se vinu nalazi tanin, prirodni biljni polifenol gorkastog okusa, a koji zube čini žućima.
Bezbrižan užitak u pokojoj čaši vina omogućit će Vam pokoji zalogaj sira, kojim će te pomoći vlastitim zubima u borbi s kiselinama.
Sve ono što volimo i u čemu najviše uživamo, krije se u ovom odlomku.
Volimo pizzu, slabi smo na krumpiriće, čips i tjesteninu. A naravno, bilo kakav drugi oblik slanih i sličnih oblika grickalica nam nije stran.
Čak i kada se odlučimo na dijetalna (mala) pakiranja koja su kalorično ograničena ni sami ne znamo koliko se zla krije iza omota.
Činjenica da su grickalice toliko ukusne krije veliku tajnu, a to su enormne količine rafiniranih ugljikohidrata koji se u konačnici pretvaraju u šećer. Slana poslastica, a puna šećera. O da!
Komadići hrane se veoma lako zadržavaju u našim ustima i između naših zubiju stoga pripazite!
Žvakaća guma, privremeno je rješenje, ako nemate četkicu za zube pri ruci.
Ne moramo ni naglašavati da žvakaća guma mora biti bez šećera.
Uvelike korišteni dodatak jelima s našeg podneblja, a ujedno i ne najveći prijatelj naših zubi.
Kiseline, točnije, količine kiselina koje se nalaze u umaku najveći su uzročnik za tamnjenje naših zubi, iako bi svatko pomislio da odgovor leži u žarko crvenoj boji.
Nemojte se lišiti tog užitka da uživate u određenoj namirnici. Najčešće, rješenje zna biti veoma jednostavno.
Neposredno nakon obroka, popijte prirodni cijeđeni sok od naranče ili još bolje čašu obične vode.
Često korišten tekući začin za salate i jela još je jedan od neprijatelja bijelih zubiju.
Ukusan dodatak napravljen je od različitih vrsta bilja i šećera, koji će osim dobrog ukusa jelima obojati vaše zube zbog kombinacije smeđe boje i kiseline koju sadrži.
Da bi se smanjio njegov štetan utjecaj na Vaše zube pokušajte ga dozirati u manjim količinama.
Citrusna pića poput limunade promiču karijes ako se piju nerazrijeđena ili slabije razrijeđena.
Osim što sadrže visoku razinu kiselosti, slabo znana činjenica je da sadrže i šećere.
Poželjno je piti cijeđeni limun ili grejp bez dodatka šećera. Ako je neizbježno probajte količinu šećera zadržati na minimumu.
Preporučuje se cijeđena naranča koja je bogata vitaminom D, a slabija kiselinama.
Iako su voćni sokovi bogati vitaminima i antioksidansima prilikom izbora najbolje bi bilo izabrati onaj bez dodatka šećera i razrijediti ga s vodom.
Nakon konzumacije ovakve vrste pića nije poželjno odmah četkati zube jer je caklina tada najosjetljivija.
Bogati kiselinom, a i šećerima. Sami po sebi imaju erozivne kiseline i kada na to dodamo interakciju između šećera i bakterija dobijemo ubitačnu kombinaciju.
Skloni lijepljenju na naše zube, tim činom ih i uništavaju jer su nam tada zubi izloženi kiselinama na duži vremenski period.
Žvakanjem se proizvodi više sline što dodatno pospješuje ispiranju šećera i kiselina iz bombona.
Ne morate odustati od svojih slatkih poroka ali ne zaboravite oprati zube pa čak i očistiti ih zubnim koncem.
Iako su sportski napici predstavljeni kao tekućina koja u našem tijelu nakon konzumacije nadomješćuje nedostatak soli i podiže razinu elektrolita prema željenoj razini, oni su šećerne bombe.
Bogati i kiselinama, nikako se ne mogu porediti s običnom vodom nakon sportske aktivnosti.
Uz sve već navedeno, gazirana pića su kategorija bez premca i bez ijednog pozitivnog čimbenika.
Konzumacijom istih, zube doslovno natapamo u kiselini.
Preporučljivo je ako smo već konzumenti takvih napitaka da uživamo u njima uz obrok, kada će hrana koju unosimo biti naš saveznik i pomoći će nam da ublažimo učinak koji gazirani napitak donosi.
Od velike pomoći vjerovali ili ne, bit će i plastične slamke, s kojima smo neposredno izbjegli direktan kontakt tekućine sa zubima. Ako ni obrok, a niti slamčica nisu na vidiku, okrijepite se čašom vode.
Sve navedeno nije upozorenje da prestanete konzumirati navedene namirnice već podsjetnik da barem dva puta godišnje posjetite svog stomatologa , minimalno 2 puta dnevno četkate zube i da koristite zubni konac.
I naravno, hidratizirajte se!
Autor: dr. med. dent. Ivan Kustec