Kako stres utječe na zdravlje zubi?

U današnje vrijeme stres je postao sastavni dio našega života. Rijetko se koja osoba može pohvaliti da stres nije prisutan u njihovim svakodnevnim aktivnostima.
29/4/2024

U današnje vrijeme stres je postao sastavni dio našega života.

Rijetko se koja osoba može pohvaliti da stres nije prisutan u njihovim svakodnevnim aktivnostima.

Postao je dio suvremenog čovjeka i njegovog načina življenja.

Prema istraživanjima preko 80% modernog društva pogođeno je barem jednim uzročnikom stresa. Ekonomski problemi, borba za posao, novac i depresija samo su neki od njih. Nažalost, osim što utječe na stanje našeg duha i tijela, također može izazvati ozbiljna oštećenja usne šupljine, desni i zubi.

Oralna higijena

Istraživanja su pokazala da stres utječe na oralno zdravlje, odnosno način na koji depresija i anksioznost utječu na razvoj stomatoloških problema. Ne možemo utjecati na to da stres i  depresija u potpunosti nestanu ali možemo naučiti strategije koje nam pomažu u borbi protiv njih. Naposljetku, pomažu nam da poboljšamo zdravstveno stanje općenito, a time i oralno.

Kada smo pod stresom naše tijelo se ponaša drugačije, način na koji se luče hormoni se mijenja, također i lučenje pljuvačke, a ponekad se zbog stresa zapostavlja i svakodnevno održavanje oralne higijene, što osobama koje su sklonije upalama desni može još više pogoršati dentalno stanje!  Nažalost, osobama koje su svakodnevno izložene stresnim situacijama, rutinske stvari poput pranja i čišćenja zubi koncem te odlazak na stomatološke kontrole izgledaju nevažni i zanemarivi.

Stres i štetne navike

U stresnim situacijama razvijamo razne loše navike koje utječu na naše zdravlje i izgled. Kada smo u nekim izazovnim situacijama, strahu, žurbi ili kada dekoncentrirani događa se da stišćemo zube, grickamo usne ili škripamo zubima. Pojedinci sve češće i intenzivnije ponavljaju neke od ovih radnji pa im takvo ponašanje postaje navika koja kasnije izaziva bol u vilici, prekomjerno trošenje i lomljenje zubi i dr.

Odvajanjem vremena za obične rutinske aktivnosti održavanja higijene, ne samo da ćete zaštititi zdravlje, već ćete si i dati razlog da budete zadovoljni i ponosni jer činite dobro sebi.

Neki od pokazatelja kako stres utječe na oralno zdravlje mogu biti sindrom suhih usta, škrgutanje zubima, pojava afti. Lošom oralnom higijenom i nezdravim prehrambenim navikama može se pogoršati stanje naših desni koje će u konačnici dovesti do paradontoze i pogoršanja postojećih problema.

U slučaju da već imate probleme sa desnima i zubima, obratite se Vašem stomatologu koji će napraviti potrebne preglede i pomoći Vam da sanirate već nastala oštećenja.

Kako se ovi simptomi mogu spriječiti?

Ukoliko ustanovite da se i kod Vas neke od ovih pojava vezuju za stresan period, prije svega je važno da pronađete uzrok i pokušate ga riješiti. Ne znate kako? Danas postoje stručnjaci specijalizirani za određene probleme koji Vam mogu pomoći. Iskoristite to!

Savjetuje se boravak na prirodnoj svjetlosti i svježem zraku, bavljenje fizičkom aktivnošću i redovna, zdrava prehrana.

U nastavku smo pripremili nekoliko savjeta i načina kako da se oslobodite loših navika i spriječite njihove trajne posljedice.

• Izbjegavanje pića i hrane koja sadrži kofein (gazirana pića, kava, neki čajevi, čokolada i dr.)                        

Kofein povećava budnost ali i napetost koja potiče pretjerano stiskanje vilice i time još više naglašava tenziju viličnih mišića. Ukoliko ne možete u potpunosti izbaciti namirnice bogate kofeinom pokušajte smanjiti njihov unos, a naročito navačer.

• Izbjegavanje alkohola

Osim što sprječava proizvodnju sline, konzumacijom alkohola povećava se škripanje zubi, a može dovesti do bolesti zubnog mesa pa čak i raka.

• Ne stavljajte u usta predmete i stvari koji nisu namijenjena za jelo

Možete napraviti veliku štetu zubima i zubnoj caklini. Također savjetuje se izbjegavanje žvakaćih guma, jer navikavaju mišiće zgloba i vilice na stalnu aktivnost pa time povećavate vjerojatnost njihove aktivnosti tokom noći.

• Opuštajte vilične mišiće

Prije spavanja pokušajte opustiti mišiće vilice držanjem tople (ali ne vruće) krpe na obrazima i ispred ušiju.

• Vježbajte

Trening će Vam pomoći da se oslobodite stresa, a time ćete umanjiti napetost viličnih mišića, napunit ćete tijelo energijom i ojačati imunitet, što će pozitivno utjecati na Vaše zdravlje.

Ako ne brinete o oralnoj higijeni stradat će i Vaši zubi i zdravlje općenito. Ako već imate neko od oboljenja desni, preskakanjem svakodnevnih higijenskih navika možete pogoršati problem.

Zato Vas savjetujemo i podsjećamo na važnost oralne higijene. Redovno čistite zube i desni, hranite se balansirano i zdravo i ne zaboravite na redovne stomatološke preglede.

Prenota la tua visita

La prima visita è senza impegno e include una consulenza con i nostri specialisti. Richiedi un appuntamento con il nostro modulo online.
PRENOTA ORA

Prvi posjet je besplatan

Prvi posjet je besplatan i uključuje besplatne konzultacije. Zatražite konzultacije ili termin putem našeg online obrasca.
ZAKAŽITE TERMIN SADA

Iscriviti alla nostra Newsletter

Thank you! Keep an eye on your inbox for updates.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Prijavite se na naš newsletter

Hvala vam! Pratite svoju pristiglu poštu za ažuriranja.
Ups! Nešto nije u redu prilikom slanja obrasca.

Prenota la tua visita

La prima visita è gratuita e include una consulenza gratuita. Richiedi un appuntamento con il nostro modulo online.
PRENOTA ORA

Prvi posjet je besplatan

Prvi posjet je besplatan i uključuje besplatne konzultacije. Zatražite konzultacije ili termin putem našeg online obrasca.
ZAKAŽITE TERMIN SADA

Prenota la tua visita

La prima visita è gratuita e include una consulenza gratuita.
Custom CSS
Grazie!
Il tuo messaggio è stato inviato.
Qualcosa è andato storto. Si prega di riprovare.

Zatražite svoj termin

Prvi posjet je besplatan i uključuje besplatne konzultacije.
Custom CSS
Hvala! Vaša poruka je poslana.
Nešto je pošlo po zlu. Molim te pokušaj ponovno.