Zubni Kamenac

Pravilno održavanje oralne higijene osnovni je preduvjet za zdrave i lijepe zube, ali isto tako i za dugotrajnost protetskih radova.
19/2/2024

Pravilno održavanje oralne higijene osnovni je preduvjet za zdrave i lijepe zube, ali isto tako i za dugotrajnost protetskih radova.

Naime, ne održava li se oralna higijena na zadovoljavajućoj razini, bakterije koje nastaju u usnoj šupljini i ostaci hrane na površini zuba dovest će do stvaranja bijelih ili žućkastih mekih naslaga koje se vrlo lako uklanjaju četkanjem, a nazivamo ih dentobakterijskom plakom ili zubnim plakom.

Zubni plak, ako se ne ukloni s površine zuba, prvi je korak u nastanku karijesa, gingivitsa, pardodontitisa i kamenca.

Uz meke naslage vrlo često možete primijetiti i tvrde naslage krem-bijele, žute ili pak smeđe boje, koje prate rub zubnoga mesa te se ne mogu odstraniti četkanjem- riječ je o zubnom kamencu.

Zubni kamenac predstavlja mineralizirani bakterijski plak koji vrlo čvrsto prianja na površinu zuba, može se nalaziti iznad i ispod ruba gingive odnosno zubnoga mesa (supragingivalno ili subgingivno).

Gledajući cijelu usnu šupljinu, odnosno gornju i donju čeljust, najčešće ga nalazimo na unutarnjoj površni donjih prednjih zuba, te vanjskoj površini gornjih stražnjih zuba. Upravo u tom području nalaze se otvori velikih žlijezda slinovnica-parotidne i sublingvalne žlijezde.

Osim loše oralne higijene s posljedičnim nastankom i nakupljanjem plaka, stvaranju kamenca pogoduje i količina, sastav i konzistencija sline, položaj zuba u čeljusti (zbijeni zubi omogućuju lakše nakupljanje plaka i kamenca), određena genetska predispozicija za razvoj parodontoloških bolesti te jatrogeni čimbenici (greške od strane stomatologa) kao što su loše izrađeni ispuni i protetski radovi.

Zubni kamenac kao potencijalni problem – bolje spriječiti nego liječiti

Zubni kamenac sam po sebi ne stvara veći problem pacijentu, barem ne onaj glavni zbog kojega se većina pacijenata javlja stomatologu, a to je bol.

Isto tako zbog svoje lokalizacije u usnoj šupljini, često ne predstavlja veći estetski problem, te se u pacijentu ne razvija potreba za odlaskom stomatologu.

No, treba imati na umu da nešto što ne boli ili na prvu nije vidljivo, ne mora biti i bezazleno.

Naime, površina zubnog kamenca je hrapava i kao takva predstavlja idealnu podlogu za daljnje nakupljanje bakterijskog plaka, kojega je četkanjem puno teže ukloniti s takve površine nego li s glatke površine zuba na kojoj kamenac nije prisutan.

Dakle, na površini kamenca bakterije lakše prianjaju i teže se s nje uklanjaju, što sa sobom nosi dodatne negativne posljedice- povećava vjerojatnost nastanka karijesa, gingivitisa i parodontitisa, što u krajnjoj liniji, ne poduzme li se ništa, rezultira gubitkom zuba.

Upravo iz navedenih razloga doktori dentalne medinicne preporučuju čišćenje kamenca svakih šest mjeseci, po potrebi i svaka tri mjeseca.

Čišćenje kamenca bezbolan je zahvat koji se izvodi ručnim instrumentima ili strojnim ultrazvučnim ili piezo uređajima, nakon čega slijedi poliranje gumicama, pastama i četkicama.

Autor: dr. med. dent. Ivan Kustec

Prenota la tua visita

La prima visita è senza impegno e include una consulenza con i nostri specialisti. Richiedi un appuntamento con il nostro modulo online.
PRENOTA ORA

Prvi posjet je besplatan

Prvi posjet je besplatan i uključuje besplatne konzultacije. Zatražite konzultacije ili termin putem našeg online obrasca.
ZAKAŽITE TERMIN SADA

Iscriviti alla nostra Newsletter

Thank you! Keep an eye on your inbox for updates.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Prijavite se na naš newsletter

Hvala vam! Pratite svoju pristiglu poštu za ažuriranja.
Ups! Nešto nije u redu prilikom slanja obrasca.

Prenota la tua visita

La prima visita è gratuita e include una consulenza gratuita. Richiedi un appuntamento con il nostro modulo online.
PRENOTA ORA

Prvi posjet je besplatan

Prvi posjet je besplatan i uključuje besplatne konzultacije. Zatražite konzultacije ili termin putem našeg online obrasca.
ZAKAŽITE TERMIN SADA

Prenota la tua visita

La prima visita è gratuita e include una consulenza gratuita.
Custom CSS
Grazie!
Il tuo messaggio è stato inviato.
Qualcosa è andato storto. Si prega di riprovare.

Zatražite svoj termin

Prvi posjet je besplatan i uključuje besplatne konzultacije.
Custom CSS
Hvala! Vaša poruka je poslana.
Nešto je pošlo po zlu. Molim te pokušaj ponovno.