Zubne proteze

Gubitak prirodnih zuba je situacija s kojem se susreće vrlo veliki broj ljudi. Ako dođe do gubitka većeg broja zuba, a fiksni protetski nadomjesci nisu izvedivi, mobilna protetika nudi mogućnost vraćanja zdravog zagriza i lijepog osmijeha.

Mobilni ili kombinirani radovi pružaju odličnu rehabilitaciju čeljusti i vraćaju narušenu funkciju govora i zagriza, uz prikladnu estetiku.

Poliklinika Kustec izrađuje mobilne protetske nadomjestke poput totalnih mobilnih (akrilnih) proteza, djelomičnih (parcijalnih) proteza, wironit (djelomičnih,metalnih) proteza.

Prema potrebi rade se i podlaganja, te reparature proteza.

Oblikom i bojom proteza u potpunosti nalikuje prirodnim zubima i tkivima koje nadoknađuje.

Mobilni protetski radovi izrađuju se u slučajevima kada zuba uopće nema ili je broj i raspored postojećih zuba nepovoljan i ne dozvoljava opterećenje preostalih zuba fiksnom konstrukcijom.

Kao najnovija rješenja predlažemo izradu prečke na implantatima koja se sidri u protezi i tako omogućuje pacijentu s mobilnom protezom osjećaj fiksnog nepomičnog rada.

Kombinirani radovi podrazumijevaju one koji su samo djelomično fiksirani u ustima, dok je ostali dio proteze mobilan i neophodno ga je skidati zbog oralne higijene.

Vrste zubnih proteza

Totalna mobilna proteza

Totalne proteze izrađuju se za pojedinu čeljust kod potpune bezubosti, te leže direktno na gingivi koja prekriva kost.

Dakle, sastoji se od baze na koju se potom stavljaju zubi.

Baza se izrađuje od ružičastog akrilata (plastike) koji se bojom uklapa u okolnu sluznicu, te se time poboljšava sama estetika.

Djelomična (parcijalna) proteza

Djelomična (parcijalna) proteza koristi se kod pacijenata koji imaju sačuvan manji broj zuba koji nije dovoljan da se optereti fiksnom konstrukcijom.

Izrađena je u potpunosti od akrilata i nadoknađuje izgubljene zube i njihove potporne strukture.

Povezana je s preostalim prirodnim zubima pomoću žičanih kvačica.

Danas parcijalna akrilatna proteza predstavlja samo privremeno rješenje npr. u periodu nakon vađenja zuba dok rana ne zacijeli, a kao kvalitetnija alternativa može poslužiti parcijalna wironit proteza, i naravno implantati.

Wironit proteza – parcijalna akrilatna proteza s metalnom bazom

Wironit proteza izvrsna je alternativa kod nemogućnosti implantološko – protetske terapije.

Predstavlja kvalitetnije rješenje od parcijalne akrilatne proteze zbog svojstava same legure metala koji čine njezinu bazu i koji zbog svoje veće izdržljivosti dopuštaju veće reduciranje dimenzija proteze.

Time je smanjena površina proteze koja se naslanja na meka tkiva npr.na nepce ili na podjezični dio, te tako pacijentu pruža veći komfor i kraći period navikavanja na nošenje.

Osim veće izdržljivosti njezina prednost leži i u većoj stabilnosti u ustima budući da je pričvršćena na susjedne zube pomoću čvrstih lijevanih kvačica koje precizno obuhvaćaju zub nosač, te tako ravnomjerno prenose žvačne sile na preostale zube i kost.

Polufiksna proteza – proteza na implantatima

Polufiksne proteze su stabilnije od mobilnih, a budući da su postavljene na implantate pomažu u sprječavanju daljnje resorpcije čeljusne kosti.

Ove proteze su idealno rješenje kada zbog resorpcije čeljusne kosti ne možemo postaviti više implantata. Proteze na implantatima su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate koji se ugrađuju u čeljust te se na njih nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije drže zubnu protezu.

Ta sidrišta mogu biti u obliku malih kugli ili prečki. Proteze na implantatima lako se skidaju što omogućuje lakše čišćenje i higijenu, te osim što daju stabilnost dobro djeluju na kost čeljusti.

Kada se zubni implantati ugrade u čeljust oni sprečavaju propadanje okolne kosti zato što se kost oko implantata stalno prokrvljuje i stimulira pritiscima na protetiku.

Dok ima prokrvljenja i stimulacije kosti ona ne propada, ne gubi volumen i samim tim zubno meso iznad nje ne mijenja oblik i visinu.

Zubnim protezama na implantatima ili polufiksnim zubnim protezama dobivamo puno bolju stabilnost proteza u ustima i samim time vraćamo opuštenost i samouvjerenost kod govora kao i lakše konzumiranje hrane.

Sa zubnim protezama na implantatima lagano se održava higijena usta jer se jednostavno skidaju i stavljaju ‘klik’ metodom.

Fiksne proteze

Fiksne proteze su kvalitetno, pouzdano i dugotrajno rješenje. Kod totalne bezubosti, ako u čeljusti pacijenta ima dovoljno koštane mase, u nju se ugrađuju zubni implantati na koje se postavlja fiksni protetski rad.

Ako pacijent ima vlastitih zuba i nije potrebna potpuna proteza, tada se radi parcijalni protetski rad koji se učvršćuje na prirodne zube pacijenta.

 

Autor: dr. med. dent. Ivan Kustec

Pročitajte više

Zubne krunice
Zubni most

Savjetujte se sa stomatologom

Pozivamo pacijente da nam kažu svoje probleme!

Pitajte stomatologa