Čišćenje zubnog kamenca

Oralna higijena je prva dobra navika za očuvanje zdravlja zubi, no koliko god se može temeljito obaviti na svakodnevnoj bazi, ona nije dovoljna.

Potrebno je redovno posjećivati stomatologa kako bi odstranio kamenac ili bakterije u onim dijelovima gdje četkica za zube ne može pravilno očistiti.

Profesionalno čišćenje zubiju omogućuje izbjegavanje onih zubnih patologija kao paradentoze ili upale desni koje dugoročno mogu dovest u opasnost zdravlje usne šupljine.

Posebice je važno obaviti pravilnu oralnu higijenu nakon zahvata zubne implantologije.

Oralna higijena uklanja kamenac, izbjegava stvaranje karijesa, čisti zube, pomaže sprječavanju upala desni, ojačava zube, uklanja eventualne mrlje na zubima, poboljšava zadah, čini zube bjelijima te smanjuje rizike eventualnih komplikacija nakon zahvata zubne implantologije.

Ako je oralna higijena nezadovoljavajuća, na zubima će se taložiti plak koji predstavlja meku, ljepljivu naslagu koja se neprestano oblikuje na zubima, a sastoji se od bakterija i njihovih bioprodukta.

Neuklonjeni plak može mineralizirati te stvoriti kamenac, tvar koja Vam otežava daljnje čišćenje zubi.

Uklanjanje kamenca ultrazvučnim aparatom i poliranje posebnim četkicama i profilaktičkim pastama za poliranje je najjednostavnija metoda uklanjanja obojenja.

Pjeskarenje zuba je postupak čišćenja zubi mlazom sitnih čestica natrijeva bikarbonata koje se raspršuju kontroliranim mlazom vode i komprimiranim zrakom te tako uklanjaju zubni plak i pigmentacije.

Sam postupak, ovisno o količini naslaga na zubima traje 30 do 45 min, a zubi postanu sjajniji, glađi i manje skloni ponovnom nakupljanju plaka i pigmentacija.

 

Autor: dr. med. dent. Ivan Kustec

Savjetujte se sa stomatologom

Pozivamo pacijente da nam kažu svoje probleme!

Pitajte stomatologa