Endodoncija – liječenje zuba

Zubna pulpa je mekano tkivo, sastavljeno od živaca, krvnih žila i staničnih komponenti koje tvore zubnu šupljinu.

Kada je zubna pulpa pod upalom, infekcijom uzrokovanom karijesom ili se radi o drugim raznim komplikacijama ili infekcijama, takva problematika spada pod endodonciju.

Terapija zubnog kanala bezbolni je tretman koji se obavlja pod lokalnom anestezijom.

Kako bi se spriječili apscesi ili granulomi, od presudne je važnosti da se liječenje odvije u što skorijem roku.

Endodontsko liječenje omogućuje da se spasi jako oštećeni zub kao i bolesni zub bez potrebe da se vadi. Takvim se tretmanom sprječava širenje upale i gubitak ostalih zubiju.

Prirodni zub je najbolji zub te ga treba spasiti ako je to moguće.

Tijek zahvata

Prije početka endodontske terapije potrebno je napraviti rendgensku snimku.

Rendgenskom snimkom moguće je ustanoviti prisustvo infekcije te se lakše i pripremiti za liječenje koje slijedi.

Sama terapija izvodi se pod lokalnom anestezijom kako bi sam postupak bio što bezbolniji i omogućio preciznost izvođenja.

Endodontska terapija započinje uklanjanjem karijesom zahvaćenog zubnog tkiva, odstranjivanjem upaljene zubne pulpe te kemijskim i mehaničkim čišćenjem zubnog kanala s ciljem uklanjanja bakterija i inficiranog dentina.

Nakon što se kanal proširi i oblikuje, ispunjava se biokompatibilnim materijalom kako bi se spriječio prodor bakterija do vrška korijena zuba i nastanak ponovne infekcije.

Nakon toga pristupa se restauraciji krune zuba ispunom ili protetskim nadomjestkom (krunicom) kako bi se zub zaštitio od pucanja tijekom funkcije.

Preporučujemo periodične kontrole kroz narednih 6 mjeseci do godinu dana kako bismo moguće izradili i novu ortopan snimku i provjerili stanje u kojem se liječeni zub nalazi.

 

Autor: dr. med. dent. Ivan Kustec